3 gyorstipp – Így tanulj vásárlás közben!

bevásárlás_pláza_szöveges

Legtöbben hetente többször is vásárolunk, ruha, kaja, egy új nadrág, vagy csak sampon a drogériából…Mivel heti több órát töltünk vásárlással, érdemes ebbe a tevékenységbe is csempészni valamit az épp tanult nyelvből. Íme 3 tipp, melyekkel bevásárlás közben is fejlesztheted a nyelvtudásod, nyelvi képességeidet:

1. Célnyelvi bevásárlólista

Legalább három okot tudok, amiért érdemes előre felkészülnöd a bevásárlásra egy, a tanult nyelveden írott bevásárlólistával: fejleszted vele a szókincsed és az íráskészséged, és az, hogy szükséged van a dolgokra, segíti a memóriádat az emlékezésben (érzelem kapcsolódik hozzá, tehát könnyebben ragad). Második érvem, hogy időt spórolsz egy tudatosan összeállított listával, amivel megúszhatod a bolt összes sorának felesleges végigbogarászását, az így megtakarított idődet pedig visszaforgathatod a nyelvtanulásba. Harmadik indokom pedig az, hogy pénzt is spórolhatsz azzal, ha nem ad hoc vásárolsz, amit szintén visszafordíthatsz valami szuper nyelvtanulási eszköz megvásárlásába, vagy önmotivációra (pl. ha két hétig terv szerint tanulok, megveszem magamnak azt a szuper táskát) 🙂 A bevásárlólista elkészítését célnyelvi receptbogarászással is összekötheted, így a hétvégi menü kitalálása sem fog akkora fejtörést okozni.

2. Podcast hallgatás útközben

Az Alternatív nyelvtanulók eszköztárának nélkülözhetetlen elemét képzik a podcastek, melyeket nemcsak érdeklődésednek megfelelően válogathatsz össze, de magaddal viheted őket, üres perceidben kitűnően használhatóak. Míg odaérsz a boltba, legyen az néhány perc, vagy akár fél-egy óra, nyugodtan beiktathatsz néhány podcastet is, vagy hallgathatsz célnyelvi zenéket, ha épp ahhoz van kedved.

3. Célnyelvi címkék a boltban

Volt már szövegalkotás, hallgatásértés, a boltban pedig jöhet egy kis olvasás is a célnyelven. A drogériák például teli vannak német címkés cuccokkal, angolt pedig szinte bárhol, bármilyen terméken találhatsz. Új tv, mobil, vagy konyhagép? Felbontás után mindenképp a célnyelvi használati útmutatót kezdd el bogarászni, ha egy-két rész nem világos, még mindig ott a magyar doksi, hogy kisegítsen!

Ha másképp kezdesz hozzáállni, ha nem csak a nyűgöt, és a fáradságos munkát látod a nyelvtanulásban, rögtön ezernyi kapu nyílik meg előtted!

Kövess továbbra is, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, like-old az Alternatív nyelvtanulás oldalt Facebookon, vagy iratkozz fel a hírlevélre, hogy Te se maradj le a folyamatosan frissülő tartalmakról!

 
 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!