5 hétköznapi képesség, mely hasznodra válik a nyelvtanulásban

success-846055_1280

Sokan nem is gondolnak arra, milyen hétköznapi képességek tudnak közrejátszani az általános nyelvtanulási képességben, azaz milyen egyszerű képességek tudnak a nyelvérzékhez hozzájárulni. A következőkben olyan tulajdonságokról, képességekről lesz szó, melyek sokakban megvannak, ám legtöbben nem is gondolnak arra, hogy ezeknek a nyelvtanulás során hasznát tudják venni.

1. Szószátyárság

Akár a szomszéd kissrác, akár a egy ismeretlen néni a buszon, vagy egy bolti eladó – mindegy kivel, mindegy miről, képes vagy órákig megállás nélkül beszélni?

Jó hírem van, ez az egyik legjobb tulajdonság, amit nyelvtanulóként birtokolhatsz. Magamról tudom, hogy a szóbeli kommunikációs képesség nyelvenként is változó lehet, de aki az anyanyelvén szeret és tud is folyamatosan és összefüggően beszélni, annak ez a képesség a nyelvtanulás során is rengetegszer segítségére lesz. Az ilyen emberek általában keresik a lehetőséget a beszélgetésre, ami már önmagában is rengeteget segít a nyelvgyakorlásban – nem kell keresni a témákat, nem kell görcsölni, az ilyen embereknél az egész könnyed és természetes, már egészen a nyelvtanulás kezdetétől.

2. Bolondosság

Ki mondta, hogy a nyelvtanulás komoly dolog? Mindig van valami jó dumád, vagy extrém ötleted, szeretsz az árral szemben úszni, és szereted magad mögött hagyni a hagyományos sémákat?

Az alternativnyelvtanulas.hu azért épül, hogy megmutassa, a nyelvtanulást nem kell, sőt nem is lehet véresen komolyan venni. Bár kell hozzá némi önfegyelem, de ha játékosan fogjuk fel, minden sokkal könnyebb. A bolondos, nem hétköznapi emberek sokkal nyitottabbak az új dolgok kipróbálására és sokkal könnyebben építik be a nyelvtanulás változatos formáit a hétköznapjaikba. Ezen kívül, mivel gyakran elvetik a mások által követendőnek tartott módszereket, sokkal könnyebben építik ki a saját nyelvtanulási rendszerüket is.

3. Muzikalitás

Mindened a zene? Azzal kelsz, azzal fekszel, esetleg még valamilyen hangszeren is játszol?

Ez több ponton is hasznos lehet a nyelvtanulásban. Egyrészt azok, akiknek valamilyen zenei előképzettségük van, vagy csak nem botfülűek,  sokkal könnyebben meghallják a különböző nyelvek hangjai közti különbségeket, ami által nem csak a hallás utáni értésük, de a kiejtésük is jobb az átlagosnál. Ezen felül a kedvenc módszereim közé tartozik a zenével tanulás, egy-egy számot százszor is képes vagyok meghallgatni, anélkül, hogy megunnám. A dalszövegek korlátlanul, általában lefordítva is rendelkezésre állnak, így minden adott a nyelv ily módú hatékony elsajátításához. Mindenképp szeretnék a közeljövőben egy cikket szentelni a zenével tanulás módszerének is (- időközben megíródott, itt találod!).

4. Tervezőképesség

Olyan vízióid, terveid vannak az élet különböző területein, melyeket sokan nem is értenek? Esetleg már a célok eléréséhez vezető lépéseket is magad előtt látod?

stubborn-goals

A nyelvtanulásban különös jelentőséggel bír a tervezés. Aki makacsul ragaszkodik a céljaihoz, de rugalmasan váltogatja a módszereket, az előbb vagy utóbb biztosan sikerre viszi. A nyelvtanulásban nagyon fontos, hogy folyamatos kis lépésekkel haladjunk a kitűzött cél felé, azonban legalább olyan jelentőséggel bír az is, hogy variáljuk a módszereket, tehát ne ragadjunk le egy tankönyvnél, vagy Youtube-videosorozatnál.

5. Asszociációs képesség

Gyakran nem is értik, hogy jutott eszedbe egy teljesen más téma? Sokszor teljesen távoli dolgok is könnyen összekapcsolódnak a gondolataidban?

A nyelvtanulás során mind az olvasott, mind a hallott szöveg értésében nagy segítségünkre van az asszociációs képesség, ezért is van, hogy sokkal könnyebben megértünk olyan idegen nyelvű szövegeket, amelyek témájában van már némi előismeretünk. Az asszociációs képesség a szavak megjegyzését is megkönnyíti, mivel rögtön több kapcsolat épül már meglévő emlékekkel, melyek adott helyzetben segíthetnek “előrántani” a szükséges szót. Ezt tudatosan is lehet építeni: minél több szálon kapcsoljuk az elménkbe az adott tudásmorzsát, annál könnyebben előugrik majd, ha szükség lesz rá.

Nálad mennyi van meg a fentiekből? És milyen hétköznapi segítségek voltak már segítségedre a nyelvtanulás során a fentieken kívül?

Oszd meg a bejegyzést másokkal is, ha hasznosnak találtad, és like-old az Alternatív nyelvtanulás Facebook-oldalt, vagy iratkozz fel a hírlevélre!

 
 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!