A nyelvtanulás legalapvetőbb tippjei – Gévai Edina – skypesuli.hu

Folytatódik a múlt héten útjára indított skypesuli.hu-s vendégbejegyzés-sorozatunk. Ezen a héten Gévai Edina írását olvashatjátok, aki széleskörű ismeretekkel rendelkezik a nyelvek világában: olasz-orosz szakos hallgató, tud angolul és valamennyit latinul is. Edina ezeken felül saját blogjában is megosztja tudását, nyelvekkel kapcsolatos tapasztalatait. Most tehát az ő írását, nyelvtanulóknak szóló tippjeit ajánlom figyelmetekbe.

 1. Akarjátok tanulni a nyelvet! 

Sokkal nehezebben megy a nyelvtanulás, ha csak kényszerből teszitek. Mondjuk suliban rákényszerítenek, hogy azt a fránya latint megtanuljátok, mikor ti még az angolhoz se konyítotok olyan jól. Vagy esetleg kéne a nyelvvizsga, de a nyelvérzéketek odáig tart, hogy különböző formákat tudtok formálni a nyelvetekkel és itt vége is szakad. Ezért fontos, hogy ha nekiálltok egy nyelvet tanulni, akkor szeressétek és akarjátok azt a nyelvet tanulni, mert ha nem fogjátok sokkal nehezebb lesz az a nyelvtanulás.

 

 1. Ne adjátok fel!

Sokan hajlamosak arra, hogy már az első pár hét után feladják az egészet. Mert nem megy a kiejtés? Az angolok se tudják rendesen beszélni az angolt, akkor ti miért akadtok fent rajta? Gyakorlással és rendes tanulással ti is képesek vagytok a jó kiejtésre, sőt lehet szebben fogtok beszélni, mint némelyik angol! Vagy esetleg nem megy a nyelvtan? Sajnos a nyelvtan nehéz, bármelyik nyelvben, nem szabad feladni azért, mert nem megy rögtön. Nincs szókincsetek? Keressetek feladatokat és tanuljatok meg minden szót, amit nem ismertek. Nem szabad feladni, mert egy akadályba ütköztetek.

 

 1. Rögzítsétek a célotokat!

Sokan vannak, akik ez a “holnap tanulok 10 új szót” de nem fognak tanulni és mindig holnap lesz belőle módszert alkalmazzák. Ezzel semmire nem mentek! Készítsetek egy tervezetet. Pl.: Minden nap megtanultok 15 új szót, 10 új igét, 5 hasznos kifejezést és meghallgattok 1 zenét, aminek lefordítjátok a dalszövegét és minden héten megnéztek 1 filmet. Ez azért hasznos, mert így látjátok a célotokat és ahhoz képest tudjátokhol tartotok.

 1.  Ragadjatok meg minden lehetőséget a tanulásra! 

Amikor nekiálltok egy teljesen idegen nyelvnek vagy már egy ismert nyelvet kezdtek el újra átnézni fontos, hogy intenzíven csináljátok. Érdemes sorozatot vagy filmet az adott nyelven nézni, zenét hallgatni, esetleg a zene dalszövegét lefordítani, könyvet vagy újságot olvasni, esetleg híreket az interneten keresztül. Minél több dolgot alkalmaztok, minél több oldalról érkezik hozzátok a sok-sok információ, annál gyorsabban fogtok vele haladni.

 

 1. Minden nap foglalkozzatok a nyelvvel!

Ez a mai rohanó világban nem túl kivitelezhető, de ha csak 15 percet is de foglalkozzatok az adott nyelvvel minden egyes nap! Így nem fogtok kijönni a rutinból és nem felejtetek, ha folyamatosan használjátok minden nap!

 

 1. Ha csökken a lelkesedésetek váltsatok!

Ha netalán beleunnátok a sok zeneszöveg fordításba, akkor olvassatok helyette, vagy unjátok az újságolvasást? Akkor nézzetek filmet vagy beszéljetek! Fontos, hogyne mindig ugyanazt csináljátok és ha valamire ráuntatok ne csináljátok kényszerből tovább, váltsatok valami más kedvetekre valóra!

 

 1. Ne féljetek megszólalni!

Lehet, hogy nem megy tökéletesen a nyelv beszélése, nem jut az eszetekbe néhány kifejezés, nem tudjátok, hogy milyen igeidőt kéne használnotok és ilyenkor be pánikoltok és meg se mertek mukkanni. Nem kell félnetek! Minél magabiztosabbak vagytok, annál jobban megy majd a beszéd és más is, mert elhiszitek, hogy képesek vagytok rá. Minél többet beszéltek, annál jobban fog menni, de ha meg se mertek szólalni lehet, hogy ki se derül, hogy valójában mekkora nyelvi zsenik vagytok!

Gévai Edina

http://skypesuli.hu/oktatok/adatlap/gevai.edina

 

Featured image URL: https://us.v-cdn.net/5021421/uploads/VF9UBSGE86BA.jpg

Be First to Comment

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  Ezt ki kell töltened!