A nyelvtanulási placebo

placebo

Placebo? Az nem a gyógyszereknél van?

A placebohatást elsősorban a gyógyászatból ismerjük. Új gyógyszer bevezetését megelőzően annak tesztelése során a semmilyen szert nem kapó kontrollcsoport mellett egy placebot (aktív hatóanyagot nem tartalmazó szert) kapó csoport reakcióit is vizsgálni szokták. Nyilvánvalóan abban az esetben, ha hatásos termékről van szó, a valódi orvosságot szedők körében kell a legnagyobb százalékban hatást észlelni, ezt követi a placebot szedők köre, a sort pedig a kontrollcsoport zárja.

A placebot szedők és a kontrollcsoport közötti különbség annak tudható be, hogy a szerbe, ill. sok esetben a gyógyulásba vetett hit, a beteg elvárásai, a test és elme szoros kapcsolata által a szer szedése esetén várható reakciókat hívják életre. Ezek lehetnek a gyógyulás valamiféle jelei, pl. a tünetek enyhülése, vagy épp ellenkezőleg, a placebo hatására akár mellékhatások is jelentkezhetnek a beteg elvárásainak függvényében.

De hogy jön ez a nyelvtanuláshoz?

Az, hogy a placebohatást az orvoslásban írták le, nem jelenti, hogy hatásai más területeken nem érvényesülnek. Ha például én most itt logikus érvekkel alátámasztva arról írnék, hogy sokkal hatékonyabban tudsz idegen nyelvű mondatokat tanulni, ha közben fejen állsz, és Te ezt a logikus érvelésem hatására el is hinnéd, az a hited által fokozná számodra a módszer hatékonyságát (tehát valószínűleg tényleg gyorsabban is menne így a tanulás), másrészt a hatást is erősebbnek éreznéd (szubjektív érzet), mivel úgy hinnéd, ebben van ráció. Az pedig, hogy ily módon megtapasztalnád a módszer hatékonyságát, tovább erősítené a placebohatást is.

Miért fontos ez?

Elsősorban azért jó erről tudnod, kedves Alternatív nyelvtanuló, mert valószínűleg kipróbáltál már néhány módszert és néhányat még ki is fogsz. Néhányra csak úgy véletlen rátaláltál, egyik-másikat ismerőseid ajánlották, és akad esetleg olyan is, amelyet egy tudatosan felépített marketingstratégiával az orrod elé toltak, megfelelően kommunikálva a pozitív tulajdonságait és a módszer kimagasló hatékonyságát. A megfelelő tálalás a nyelvtanulási eszközök tárházában is különös jelentőséggel bír: ha tudományos(nak tűnő) leírásokban olvasol egy módszer hatékonyságáról, esetleg ismerőseidtől hallasz egy rendkívül hatékony eszközről, elvárások alakulnak ki benned a módszert illetőleg, s ezzel a placebohatást is erősíted.

A nyelvtanulási placebo tehát nem az ellenséged, sőt épp hogy melletted áll a tanulási folyamatban. Fontos, hogy mielőtt elkezdesz alkalmazni egy módszert, próbáld magad valamilyen módon meggyőzni annak hatékonyságáról – ez pedig segíteni fog abban, hogy a módszer – önbeteljesítő módon – valóban működjön is számodra.

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!