A nyelvtanulók mumusai 2. – Szótanulás-szófelejtés

srscimkep

A nyelvtanulók mumusai sorozatban a múlt heti, nyelvtanról szóló bejegyzést követően ebben a cikkben a szavak, kifejezések felejtésével, ill. hosszútávú memóriába épülésével foglalkozunk.

Egy korábbi bejegyzésemben már írtam róla, hogy elsősorban kifejezések, mondatok memorizálásával ajánlott szókincset bővíteni – kiváltképp kezdő nyelvtanulóként -, és arról is szót ejtettem, milyen technikák tudják segíteni a nyelvtanulót a memorizálásban, azaz tanulásban. Említettem, hogy a szavakat sajnos nem elég egyszer megtanulni, hanem bizonyos időközönként ismételni is kell őket, máskülönben nem kerülnek át a hosszútávú memóriába, azaz elfelejtődnek.

Ahhoz, hogy akár mondatokat, akár szavakat, vagy kifejezéseket megadott időközönként ismételni tudjunk, rendszerben kell őket kezelni. Egy ilyen rendszer kialakítását szolgálják a tanulókártyák. Szerencsére ma már nem kell papíron magunkkal hordozni a kártyáinkat, az okostelefonunkon nem csak több ezer kártyát tárolhatunk, de abban is segítségünkre van, hogy a kártyák ismétlésének időpontját kiszámítja, jelzi nekünk. Ehhez jön még az a pozitívum, hogy a tanuló reakcióit alapul véve számítják ki az SRS alapú applikációk a következő szükséges ismétlés időpontját, így a rendszer teljesen interaktívvá válik.

Készítettem egy infografikát az időközönkénti ismétlés módszerének ismertetésére, melyben áttekinthetitek a leggyakrabban használt applikációk közötti különbségeket is.

emlekezz_srs

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is és like-old az Alternatív nyelvtanulás Facebook-oldalt, vagy iratkozz fel a hírlevélre!

 
 

 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!