A változatosság gyönyörködtet

VARIETY_picjumbo.com_P1000432

Varietas dēlectat.
Marcus Tullius Cicero

Nyelvtanulási módszerek tárháza végeláthatatlan, és talán Te is épp azért vagy itt, kedves Olvasóm, hogy segítséget kapj az üdvözítő, az ideális, a tökéletes módszer megtalálásában. Nos, talán nem éppen abban a formában, amire számítasz, de mégis remélem, segítségedre leszek abban, hogy megtaláld, amit keresel.

Talán Te is tapasztaltad már, mennyivel könnyebben mennek dolgok, milyen sokkal gördülékenyebb minden, ha pozitívan állsz valamihez. Nehéz persze sokéves kínokat hátrahagyva mától pozitívan állni a nyelvtanuláshoz, ehhez részedről is gyökeres változások kellenek. Ha úgy érzed, kész vagy változtatni, akkor arra kérlek, végezz el egy egyszerű gyakorlatot, mely első ránézésre időrablónak tűnhet, de higgy nekem, megváltoztathatja a nyelvtanuláshoz való egész hozzáállásodat, az ismeretek elsajátításának hatékonyságát. A feladat szerencsére nem túl bonyolult, nincs jó, vagy rossz megoldása és épp Te vagy az, aki a legjobb válaszokat tudja adni:

Ragadj papírt, tollat, és kezdj el írni egy listát, azokról a dolgokról, melyeket szívesen végzel. Ne csak gondolj néhány kedvelt időtöltésedre, vedd komolyan a feladatot és készíts egy egészen hosszú listát azokról a dolgokról, amiket szívesen csinálsz, azokról a témákról, melyekkel örömmel foglalkozol. Minden gondolat mellett hagyj ki egy kis helyet.

És akkor most ne is olvass tovább, amíg ez kész nincsen…

Komolyan…

Na jó, ha elkészültél a listával, akkor folytasd a változásokat azzal, hogy elkezdesz nem hinni az egyetlen üdvözítőnek gondolt megoldásban, módszerben, eszközben. Semmilyen tankönyv nem fog tökéletesen megtanítani angolul, és hiába olvasol el akármennyi regényt, akkor sem fogsz tökéletesen beszélni németül. A nyelvtanulásba bele kell vinned magadat. Szívvel-lélekkel oda kell tenned magad, meg kell mártóznod a tanult nyelvedben.

Nos, itt jön elő az előbb elkészített lista. Elő minden kreativitásoddal, és kezdj el módszereket párosítani a leírt gondolatokhoz. Hogyan tudnád az adott témát, időtöltést viszontlátni a nyelvtanulás során? Vannak egészen könnyűek, amikhez már tőlem is kaptál segítséget, itt nézz körül ha szívesen főzöl, ezt ajánlom, ha szeretsz olvasni, és itt van néhány javaslat zenehallgatáshoz. Ha épp németül tanulsz, örömmel ajánlom a Németül csajoknak oldalamat, ahol a legváltozatosabb témákban találsz feldolgozható tartalmakat.  Ha valamivel elakadtál, akkor nyugodtan kérj segítséget akár kommentben is.

Ha kész vagy, akkor már a kezedben is tartasz egy személyre szabott listát a Neked való nyelvtanulási módszerekről, eszközökről. A legtöbb nyelvtanuló ezen a ponton újabb hibát követne el, de szerencsére itt vagyok, hogy figyelmeztesselek, úgyhogy remélem, Te nem jársz így… Legtöbben ezen a ponton kiválasztanának egy-két szimpatikus, könnyűnek vélt módszert, és erre építenék a továbbiakat. Te viszont ezt semmiképp ne tedd, kedves Olvasóm, hiszen ahogy a cikk mottója is szól, a változatosság gyönyörködtet. Legkevésbé akkor veszted el az örömöt egy tevékenységben, ha az mindig tud Neked újat mutatni, újat adni. Mostantól tehát az összes leírt módszert próbáld valamilyen formában alkalmazni.

Ha épp nyelvtanulás-módszertani cikkeket olvasol, mindig legyen rajtad ez a szemüveg, mindig örülj az új eszköznek a repertoárodban, és ne dobd el néhány nap után hasztalannak gondolva azt. Hiszen a legtöbb módszer önmagában hasztalan, Te, a személyes élményeid, a kapcsolódási pontok teszik igazán hatékonnyá. Na meg az, hogy sok más módszerrel variálod őket.

És ha valaki megkérdezi, nem tudsz-e valami igazán hatékony nyelvtanulási módszert, mesélj neki arról, miért jár rossz nyomon, ha egyetlen módszerre akarja bízni a boldogulását, és mondd el neki, hogyan találhat (pl. az alternativnyelvtanulas.hu-n is) egyre több hasznos eszközt a nyelvtanulási eszköztárának bővítéséhez.

Kérlek, ha vannak egyedi módszereid, vagy sikerült valami kreatív ötlettel előállnod e cikk hatására, oszd meg a közösséggel, hogy egymástól is tudjunk tanulni!

 

 
 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!