Így készíts saját nyelvkönyvet!

notebook-405755_1280

Nyelvtanulóként – gondolhatod –  semmi szükséged jegyzetprogramra, de bizonyára csak azért vagy ezen a véleményen, mert még nem ismerkedtél meg az Evernote-tal. “Your life’s work – For everything you’ll do, Evernote is the workspace to get it done.” – szól a szlogenjük. És valóban – bármilyen tevékenységbe fogsz, az Evernote ott lesz és támogat benne.

Az Evernote elérhető böngészőből, az utóbbi idők fejlesztéseinek köszönhetően meglepően jól használható, de letölthető PC-re is és androidos, iOS-es appjuk is elérhető. A szinkronizálás a különböző platformok között tökéletesen működik.

Jó-jó, de miért is kellene nekem ez az app?! – gondolhatod…

Ami miatt ez nem hiányozhat az alternatív nyelvtanuló eszköztárából, az az Evernote Webclipper alkalmazás, ami Operához és Chrome-hoz is elérhető. A lehetőségeid az Evernote használatában végtelenek. Elmenthetsz képeket, hanganyagokat, kivághatsz egy teljes weboldalt, szövegrészleteket, elmenthetsz egyszerű könyvjelzőt (URL-t) vagy ha úgy tetszik, egy egész képernyőképet. Ha épp tanulmányt, cikket, diplomamunkát írsz, nagy hasznodra válhat, hogy az összes mentésedhez URL-t is tárol  a program, így később nem lesz gond a hivatkozásjegyzék összeállításával.

Elmentheted vele a Supercookban talált recepteket, az olyan idegennyelvű cikkeket, amiket épp nincs időd elolvasni, vagy a túl hosszúnak tűnő nyelvtani leírásokat, hogy később egyszerűen vissza tudd keresni őket. Hanganyagok, Youtube-videók linkjeit is elteheted, ha esetleg még nem vagy azon a szinten, de meghallgatásra érdemesnek találod őket.

Ha hallasz egy érdekes kifejezést, vagy látsz egy idegennyelvű feliratot, a telefonoddal azonnal feljegyezheted, ill. lefotózhatod és bementheted Evernote-ba, hogy később utána tudj nézni a jelentésüknek és be tudd őket tenni a megtanulandó anyagaid közé. Hidd el, az így gyűjtött tananyag sokkal könnyebben és tartósabban megragad, mint az, amit egy tankönyvíró a saját gondolatmenete alapján összegyűjtött, de úgy érzed, semmi közöd hozzá!

Ha ráérzel, milyen hasznos alkalmazással állsz szemben, hamar összejön néhány száz jegyzet, amiket azonban már kezelni, szortírozni kell. A legegyszerűbb, ha már az elején elkezded a jegyzeteket mappákba rendezni. Nálam nyelvek szerint vannak mappákba téve az anyagok, és típusuk szerint (hallgatásértés, olvasnivaló, stb.) címkézem őket. De ha Te úgyis csak egy nyelvvel foglalkozol, nyugodtan mappánként gyűjtheted a különböző témákat, vagy a különféle anyagokat.

Figyelj rá oda, hogy mindent megfelelően feliratozz (a feltöltött képekhez is adj meg címet, rövid leírást), és folyamatosan kategorizáld a bementett jegyzeteket.

Hamarosan elkészül a saját nyelvkönyved, amit bármilyen más nyelvkönyvnél jobban tudsz majd használni!

Már használod az Evernote-ot? Vagy esetleg a cikk hatására kipróbáltad? Várom visszajelzésedet 🙂

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!