Így könnyítette meg az internet a nyelvtanulók életét

internet

Emlékszem, mikor 10 éves korom körül bekötötték hozzánk az internetet… Akkor még limitált ideig lehetett használni és úgy is csak bizonyos napszakokban. Ekkor alakult ki bennem az a szokás, hogy elkezdtem letöltögetni a kedvenc számaim szövegeit. Gyorsan kikerestem, kimásoltam Wordbe és kinyomtattam, így nem használtam sokáig a limitált erőforrásnak számító sávszélességet. 🙂 Persze az angol dalszövegekkel akarva-akaratlanul a nyelvet is gyakoroltam.

Ma már néhányak számára hihetetlennek is tűnhet ez a történet, hiszen minden napszakban és folyamatosan, ha nem  számítógép előtt ülve, akkor a telefonunkon rendelkezésünkre áll az internet. Ez egyfajta kötöttséget is tett az életünkbe, nehezen tudjuk elképzelni, mit kezdenénk naphosszat egy térerő- és internetmentes területen. Különösen az én generációm tagjai és a nálam is ifjabbak folyamatos kényszert éreznek, hogy folyamatosan kapcsolatban legyenek a világgal, jelen legyenek az éterben.

Mindennapjaink részévé vált a közösségi média, napjaink jelentős hányadát töltjük Facebookon, Twitteren. Persze sokan rossznak gondolják, és meg is vannak a maga hátrányai. Én azonban próbálom minden helyzetben a jót meglátni, mindenből a legjobbat kihozni. Néhány éve olvastam egy statisztikát, mely szerint egy átlagos látogatás hossza Facebookon kb. 20 perc, és ezt persze szorozni kell napi 2-3-mal, a látogatások számával. És ha soknak is tűnik a napi akár 1 óra, amit Face-en töltünk, azért – tegyük a szívünkre a kezünket – nem is áll ez a szám olyan távol a valóságtól, és ezzel nincs is semmi baj.

Azzal viszont már van baj, amikor ennek nem vagy tudatában, nem tudod, hova tűnik az időd, a napod “kifolyik” a kezeid közül és vagy csak elhiteted magaddal, vagy valóban nem is marad időd a valóban hasznos tevékenységekre, köztük a nyelvtanulásra sem. Meg kell mondanom, én sem szívesen mondanék le egyetlen perc Facebookozásról sem a nyelvtanulás kedvéért és bizony csúnyán néznék arra, aki azt mondaná, fél óra Facebook-időt szánjak mostantól a franciára.

Persze én ehhez is kicsit másképp állok, nekem a Facebook-időben mindig van valamennyi francia is. Like-olj még ma néhány oldalt az éppen tanult nyelveden, vagy csatlakozz néhány nyelvtanulói csoporthoz, hogy mások nehézségeiből, tananyagaiból Te is profitálni tudj.

Persze az internet nem csak a közösségi médián keresztül tud beférkőzni a nyelvtanulók mindennapjaiba. Az oly sokat emlegetett SRS appok szinte kivétel nélkül internet-alapúak, vagy használhatóak a világhálón is. Az eszközök közötti szinkronizálás segít, hogy bárhol, bármikor, bármilyen eszközön tudd használni őket – internet nélkül persze ez sem lenne elképzelhető.

Az elmúlt 10-15 év robbanásszerű fejlődése forradalmasította a nyelvtanulást, lehetőségek korábban elképzelhetetlennek vélt tömegeit adva a nyelvtanulók kezébe. Én azt mondom, aki ennek a fejlődésnek ellenáll, az nagyon rossz irányba tart, útját állja annak a fejlődésnek, amit élelmesebb embertársai már évek óta kihasználnak.

Ne legyél a saját fejlődésed gátja! Iratkozz fel a hírlevélre, vagy like-old a Facebook-oldalt, hogy folyamatosan követni tudd az alternativnyelvtanulas.hu blogbejegyzéseit.

 
 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!