Interaktív nyelvtanulás

office-620823_1280

Motiválónak találnád, ha azt mondanám, vannak olyan nyelvtanulási rendszerek és módszerek, melyek a saját magad által szabott célokat érvényesítik? Örülnél, ha azt mondanám, ma már sok olyan eszköz létezik, mely nyomon követi a fejlődésed és folyamatosan motivál, mégis a Neked megfelelő tempóban, időpontokban, és helyeken tudod őket használni?

Igény az interaktív módszerekre

Az Y generáció tagjaként ismerem a mai fiatalok tanulási módszereit, ill. igényeit, lehetőségeit. Felgyorsult módon élünk, ha van is tanulásra szánható időnk, akkor sem szívesen töltjük azt könyvek fölött görnyedve. Szeretünk egyszerre több dologgal foglalkozni és a korábbi generációknál jelentősen nagyobb az igényünk arra, hogy szórakoztassanak minket. Tulajdonképpen ez az, ami miatt az interaktív nyelvtanulási módszerek egyre inkább teret tudnak hódítani.

A tanár jelenléte a tanulási folyamatban többcélú:

  • a nyelvtanuló készen kapja az anyagokat, amik azonban legtöbbek számára kevéssé befogadható formájúak, nem elég pörgősek vagy épp túl nagy léptékekben kezelik a tananyagot
  • számon kéri és méri a fejlődést – mindezt némiképp szubjektív formában
  • tanít, ami által a tanuló egy passzív, főként befogadó folyamat részesévé válik.

Módszerek és lehetőségek az interaktív nyelvtanulásra

Ma már szerencsére lehetőség van arra, hogy a rengeteg előre elkészített interaktív tananyagból magunk válasszuk ki a céljainknak, munkatempónknak legmegfelelőbbeket, folyamatos interakcióval aktív részesei legyünk a tanulási folyamatnak és még a fejlődésünket is nyomon tudjuk követni (célokat tűzhessünk ki, mérhessük azok teljesülését) – mindezt a számunkra megfelelő helyen és időben.

A nyelvtanulási eszközöktől mindenki egy kicsit mást vár, ami mégis mindenkinél közös cél lehet, az a személyre szabottság, az, hogy az eszköz, ami a nyelvtanulást segíti, igazodjon a mi igényeinkhez, a tempónkhoz, érdeklődési körünkhöz. És ez az a pont, ahol az interaktív nyelvtanulási módszerek nagyon sokat tudnak adni: motiválnak, lehetővé teszik a saját ütemünkben történő fejlődést, a magunk által választott témákban és területeken, helyeken és időpontokban.

Itt, a blogon sok olyan módszert, rendszert fogok ismertetni amik magukban hordozzák a fent leírt előnyöket; ilyen a személyes kedvencem, a Memrise, a Duolingo, a BliuBliu és még sok más.

Látogass vissza később is, vagy iratkozz fel az oldal RSS-feedjére, vagy a hírlevélre!

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!