Rendkívüli módszer és tudásbázis, avagy miért kötelező a Memrise?

Memrise app

A Memrise mindent visz. A legteljeskörőbb, legfelhasználóbarátabb, legmegalapozottabb, legaddiktívabb alkalmazás, a (nyelv)tanulóknak szánt applikációk non plus ultrája. Az elfogultságom nem véletlen, mindjárt látni fogjátok, milyen újító szellemű, minőségi, a közösség erejét kihasználó, mindenféle platformon használható INGYENES nyelvtanuló appról beszélgetünk.

Na de nézzük is az elejéről, ha esetleg Te, kedves olvasóm soha semmilyen nyelvtanuló appot nem használtál még, mit is tudnak ezek a cuccok általában.

 1. Tanulhatsz velük szavakat, esetleg mondatokat (változó, hogy ezeket magadnak kell összeszedni, vagy készen kapod)
 2. Kaphatsz hanganyagokat, esetleg videokat szövegleiratokkal
 3. Gyakorolhatod bizonyos témakörök szókincsét (jó esetben mondatokba ágyazva)
 4. Kikérdeznek és (számszerűen is) jegyzik a fejlődésed, jó esetben a szükséges időpontban ismételtetnek
 5. Motiválnak (mondhatni zaklatnak), nehogy feladd, vagy belustulj

Persze nem minden app tudja mindet, meg még van egy csomó spéci tulajdonság bizonyos appoknál, ezek csak az alapok.

memrise_kert

Na és akkor nézzük, mitől olyan különleges a Memrise?

 1. Adott a lehetőség, hogy készen kapd, vagy magad állítsd össze az anyagot – rengeteg minőségi anyag van készen rengeteg nyelvpárban
 2. A folyamat elejétől veled van, tehát nem csak az ismétlést, hanem már a tanulási folyamatot is végigkíséri (bár itt az egyetlen hátránya is, amit mondani tudok, néha rettentő szájbarágós, de akkor is végig kell vinni…)
 3. Igazából az egész egy játék: virágocskákat kell gondozni (mármint a tanulással neveled-locsolod őket), ami nagyon aranyos, meg hát ki akarná, hogy elpusztuljon a féltő gonddal nevelt kertecskéje?!
 4. Kikérdezve tanít, ami sokkal hatékonyabb, mintha csak olvasgatnád…
 5. Rengeteg kurzusban tudsz (puszta szavak helyett) mondatokat tanulni, melyekhez ráadásul anyanyelvi hanganyagok is rendelkezésre állnak
 6. A közösség szerepe nem zárul le a paklik összeállításánál – folyamatos versenyben vagy a többiekkel (legyenek azok az ismerőseid, vagy ismeretlenek)
 7. Ún. Mem-ek (képek, idétlen szóviccek, vagy asszociációt segítő mondatok) támogatják a memóriádat (ezeket is bárki szerkesztheti, felviheted a saját memóriamankódat, vagy használhatod a közösség által gyűjtötteket)
 8. A tanulási algoritmus alkalmazkodik a képességeidhez
 9. Nem csak nyelveket, de (az angol nyelv bizonyos fokú ismerete mellett) gyakorlatilag bármit tudsz itt tanulni a fenti módszerekkel

Szóval a Memrise veled van hanggal, képekkel és írásos formában, változatos módokon kikérdez és ismételtet, mindezt egy nagyon szép felületen, asztali gépen, iOS-en és Androidon is, ráadásul teljesen ingyen. (Van persze fizetős változat is, de az csak valami unalmas statisztikákat kínál, meg segít azzal a néhány szóval, amik az Istennek nem akarnak a fejedbe mászni…)

Szóval akkor ugye meggyőztelek, hogy regisztrálnod kell a Memrise-on? Nem majd, hanem most azonnal, és láss is neki gyorsan egy paklinak. Nem kell sokat, elég, ha egy nap 5 mondatot megtanulsz vele, és ismétled, amit kell.

De egy dolgot azért hadd nyomatékosítsak: akármennyire is az egyik legjobb nyelvtanulási módszer a Memrise, és akármennyire is sokrétű (majdnem teljeskörű) megoldást kínál a nyelvtanulók problémáira, sosem szabad a nyelvtanulásodat egyetlen üdvözítőnek vélt módszerre, appra, vagy akár könyvre alapozni. Egyrészt azért, mert marha unalmas, és az unalom bizony a motiváció ellensége, másrészt mert egyoldalúan fejleszt, tehát pl. hiába tanulsz meg több ezer mondatot Memrise-on, biztos, hogy nem fogsz tudni beszélgetni egy anyanyelvűvel az itt szerzett képességekkel. Legyen mondjuk a Memrise egy rendszeresen, minden nap használt eleme az életednek, de mellette olvass, hallgass, írj és beszélj is a nyelven, amit tanulsz. Nem csak az érintett témákban, de a módszerekben is minél inkább a sokrétűségre kell törekedned, ha hatékonyan szeretnél fejlődni.

Meg persze like-olnod kell az Alternatív nyelvtanulás Facebook-oldalt, meg fel kell iratkoznod a hírlevél-listára is, hogy mindig eljussanak hozzád a legfrissebb nyelvtanulás-módszertani anyagok 🙂 Ja, és köszi, ha megosztod 🙂

 
 

 

 

 

Be First to Comment

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  Ezt ki kell töltened!