Mi az alternatív nyelvtanulás?

alternativ-windrader-659035_1280

Alternatív zene, alternatív energia, alternatív gyógyászat… az élet egyre több területén jelennek meg valamely nagy tradícióval bíró ágazat alternatív formái. De mit is értünk pontosan alternatív alatt?

Az alternatív irányzatok mindig szakítani próbálnak a megszokottal, vagy annak bizonyos elemeivel, egy másik irányba próbálnak mozdulni, távolodni a mainstreamtől.

De mit is jelent ez a nyelvtanulás területén?

A legtöbben az iskolában töltött éveik alatt megszokják az “okulásnak” ezen kényelmesebb formáját. A tanár előkészíti az anyagot, megmondja pontosan mit kell megtanulni. De ebben a rendszerben nem esik szó a célokról. Vajon miért is tanuljuk az adott nyelvet? És milyen lépcsők vezetnek ezen cél eléréséhez? Sajnos az iskolai nyelvoktatás uniformizált módszerei kevés nyelvtanuló igényeinek, tanulási módszereinek felelnek meg. Ez az oka annak, hogy egyre inkább terjedőben vannak a tanárt és az iskolát maguk mögött hagyó, alternatív nyelvtanulási módszerek.

Az alternatív nyelvtanuló tanár nélkül, vagy legalábbis a tanár személyétől nem függve fejlődik; kezébe veszi a célkitűzés és a célhoz vezető lépcsők meghatározásának munkáját, elfelejti az egységcsomagokba rendezett tananyagokat, ezek helyett a nyelvtanulás új útjait próbálja felkutatni. Az alternatív nyelvtanuló töretlenül próbálja megtalálni a saját igényeinek leginkább megfelelő, ilyen értelemben hatékony módszereket és ezáltal a nyelvérzékét is akarva-akaratlanul folyamatosan fejleszti. Az alternatív nyelvtanuló próbálja életének minden kis szegletébe magával vinni a nyelvtanulást, olyan tevékenységekbe beépíteni, amik nem általánosak, nem szokványosak.

Az alternatív nyelvtanulás tehát az egyedi igényeket és preferenciákat helyezi előtérbe és mint ilyen, sokkal alkalmasabb idegen nyelvek megtanulására, mint az iskolai nyelvoktatás uniformizált módszerei.

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!