Így birkózz meg a nyelvtannal!

nyelvtan a nyelvtanulásban

A szótanulás mellett a nyelvtani szabályok elsajátítása jelenti a legtöbb problémát a nyelvtanulók számára, vagy legalábbis ők így gondolják. Az iskolai nyelvoktatás során a nyelvtanulás többnyire szavak és nyelvtani szabályok tanításán, megtanulásán alapszik, ezért a legtöbb nyelvtanuló ezen a két alappilléren látja nyugodni a nyelvtudását. Legyünk őszinték, valóban van szerepe a nyelvtannak, csakúgy, mint a szavak elsajátításának, azonban megfelelően megközelítve a nyelvet, a nyelvtan tanulását nem különálló feladatként kellene kezelni, hanem a nyelvtanulás egészének elválaszthatatlan részeként. Hiszen ha mindig azon kell gondolkodnod, hogy most melyik fajta múlt időt is használd, akkor gondban leszel, ha élesben kell használnod a nyelvet.

Közelítsük meg ezt a dolgot kicsit másképp. Neked azt a képet adták tanáraid a nyelvről, hogy az szavak nyelvtani szabályok szerint rendezett rendszere, tehát szavakat és szabályokat kell tanulnod. Ez alapján egy téma szókincsét és egy-két alapvető nyelvtani szabályt elsajátítva nem kellene, hogy gondot okozzon beszélni a tanult nyelveden az adott témáról. Mondjuk hetek alatt…vagy legalábbis hónapokon belül. De ez sajnos nem ilyen egyszerű, az agyunk ugyanis sokkal könnyebben raktároz el sémákat, mint mint szabályokat.

Persze – gondolhatod – de séma a melléknévragozás, és a Past Continuous képzése is. Csakhogy az agyunk nem így működik. Nem véletlen, hogy olyan nehezen jönnek elő a szabályok, megfelelő szerkezetek, amikor szükség van rájuk. Az viszont biztos, hogy ha egy teljes mondatot megtanulsz, akkor annak egy-egy elemét, egy más, általad ismert, hasonló jelentésű, vagy hasonló funkciót betöltő elemre könnyedén, akár beszéd közben is ki tudod cserélni.

Jó, ha tudatában vagy annak, hogy melyek azok a pontok egy adott nyelv nyelvtanában, melyek az anyanyelvedtől, vagy a korábban már elsajátított idegen nyelvektől jelentős eltérést mutatnak, és melyek azok, amik hasonlóak. Ezért érdemes egy nyelv tanulását a teljes nyelvtani rendszer áttekintésével kezdeni. Félre ne érts, nem azt szeretném mondani, hogy ülj le, és magold be az összes nyelvtani szabályt kezdésnek 🙂 Ezt sem az elején, sem a későbbiekben nem javaslom. Jó ötletnek gondolom viszont, ha egy általános képet kapsz a tanult nyelved nyelvtani rendszeréről, nem később ér meglepetésként, hogy 12 igeidő van (amiből amúgy alig néhányat használnak a mindennapokban), vagy hogy a főnevek között vannak fiúk, lányok, de rosszabb esetben még semleges neműek is!

Ha ebben sikerrel jártál, nagyjából áttekintetted a nyelvtani rendszert, akkor már látod, hogy melyek azok a pontok, amelyek csípőből fognak menni és melyek azok, amikre bizony nagyon rá kell majd gyúrni. A nehezebb témákból is lesznek olyanok, amelyek gyakran használatosak, vagy amiket Te a kitűzött célod alapján fontosnak gondolsz, és lesznek olyanok is, amikkel majd ráérsz csak felsőfokhoz közeledve foglalkozni.

Azokkal érdemes kezdened, amelyeket fontos, de nehéz témának látsz. Esetleg olvasd át újra a vonatkozó szabályokat, de erre sem feltétlenül van szükség. Kereshetsz példamondatokat a nyelvtan adott területére Tatoeban, vagy Memrise-on is találhatsz, ha nagyobb témakörről van szó. Nagyon fontos, hogy mondatokat válassz. Néhány hasonló szerkezetű mondatból az agyad magától össze fogja rakni a szabályt, és ha a mondatokat meg is tanulod (mármint megfelelő időközönként folyamatosan ismételve), akkor a nyelvtan ezen részterületével való küzdelmet magad mögött is tudhatod. Ha sikerül pár vicces, hangzatos, vagy megdöbbentő mondatot összeválogatni, azzal még könnyebbé teheted a memóriád dolgát és a beszélt nyelvben is szellemesebb, lazább tudsz lenni.

Arról, hogy mi alapján válassz mondatokat a nyelvtanuláshoz, ebben a bejegyzésemben már írtam. Ezzel lefeded a szótanulást, és a nyelvtani szabályok gyakorlati alkalmazásának területét is, és sokkal több időd marad a nyelvtanulás azon részére, ami tényleg élvezhető és jó móka. 🙂

Persze azt a taktikát is választhatod, hogy a nyelvtant teljesen figyelmen kívül hagyod. Én szívesen foglalkozom a nyelvtannal, mert szeretem a szabályszerűségeket, de ha Te más oldalról közelítenéd meg, rajta! Ha mondatokat tanulsz, vagy legalábbis néhány szavas kifejezéseket, egy idő után eszedbe se fog jutni, hogy nyelvtant is kellene magolnod, hiszen észrevétlenül, maguktól másznak a fejedbe a szabályok, sőt, ami még jobb, a szabályok gyakorlati alkalmazásai.

Örülnék a visszajelzésednek, ha segítséget jelentett ez a cikk, és kérlek, like-old az Alternatív nyelvtanulás oldalt Facebookon, vagy iratkozz fel a hírlevélre, hogy Te se maradj le a folyamatosan frissülő tartalmakról!

 

 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!