Pszichológiával a nyelvtudásért: a Baader-Meinhof jelenség

a gyakoriság illúziója a nyelvtudásért

Ha már olvastál néhány írásomat itt, a blogon, rájöhettél, hogy nagyon érdekel a tudomány és a technika világa és nagyon szívesen fordulok mindkettőhöz, hogy a harmadik szenvedélyemet, a nyelvtanulást minél hatékonyabbá tudjam tenni.

Most egy érdekes jelenségről olvastam a viselkedéstudomány területén, melyet én is gyakran tapasztalok, és amelyet szerintem kihasználhatunk a nyelvtanulás során is, hiszen nem is győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos az ismétlés bármilyen tanulási folyamatban.

Miről is van szó?

Vegyük példának az etimológia idegen szót, amit Te mondjuk még soha nem hallottál. Most viszont elmondom Neked, hogy ez a szó a nyelvtudomány egy olyan ágát takarja, amely a szavak eredetével foglalkozik. Ha ez az információ érdekes és releváns számodra, megpróbálod megjegyezni, jó esélyed van arra, hogy az elkövetkező napokban néhányszor találkozni fogsz vele még akkor is, ha úgy érzed, egész eddigi életedben soha nem is hallottad ezt a kifejezést.

Ismerős ez a jelenség? Előfordult már veled is, hogy utánanéztél egy korábban soha nem látott/hallott/megtapasztalt területnek, és az azt követő viszonylag rövid, néhány napos időszakban folyamatosan ez a dolog “kísértett”?

Nos, akkor Te is megtapasztaltad már a Baader-Meinhof jelenséget, vagy más néven a gyakoriság illúzióját. Mert bizony, ebben az esetben az agyad játékának áldozata lettél és valójában csak egy illúzióról van szó. De mi is történt? Az agyad eltárolta a kapott információt (bekerült a rövidtávú memóriádba), ám ahhoz, hogy tartósan is emlékezni tudj rá, még néhányszor találkoznod kell az adott ismeretanyaggal, hogy a hosszútávú memóriád részévé tudjon válni. Ez normál esetben is megtörténne, hiszen mindennapjaink során hihetetlen mennyiségű ingernek vagyunk kitéve, azonban legtöbbnek nem tulajdonítunk jelentőséget, hiszen megőrülnénk a töménytelen mennyiségű inger feldolgozása során: így tehát agyunk szelektál.

Ha épp éhesek vagyunk és le akarunk ugrani valami vacsiért, akkor biztosan nem kerüli el a figyelmünket az újságban az óriáshamburger reklámja, és ha épp egy különleges szót tanultunk valamilyen idegen nyelven, akkor biztosan megüti a fülünket, ha legközelebb látjuk leírva, vagy halljuk egy idegen nyelvű videóban. És bizony az, hogy különös figyelmet szentelünk neki, máshogy dolgozzuk fel, mint egy “akármilyen” ingert, azt az illúziót kelti bennünk, hogy az adott terület, vagy ismeretanyag gyakrabban fordul elő a világban, mint azt korábban megszoktuk.

Valójában nem a világ lett más, ezúttal is mi változtunk, és ami megváltoztatott minket, az a tanulás, a mi saját fejlődésünk volt 🙂

És akkor most Te mit kezdj ezzel az infóval? Ha ilyesmi történik veled, tudatosítsd magadban, mert ha nem csak átsiklasz felette, az sokat segít a fejlődésben is. Az agyad szeretne segíteni a tanulásban ilyen módon is, használd ki! 🙂

Azt most én nem árulom el, miről nevezték el ezt a jelenséget (nem, nem a jelenséget leíró viselkedéskutatókról), de szerintem érdekes sztori, ha van kedved, utánanézhetsz bővebben is, angolul frequency illusion, vagy Baader-Meinhof phenomenon a neve, és akkor ezzel meg is van a vasárnap délutáni angol olvasmányod 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, like-old az Alternatív nyelvtanulás oldalt Facebookon, vagy iratkozz fel a hírlevélre, hogy Te se maradj le a folyamatosan frissülő tartalmakról!

 
 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!