Take it easy

Mindig irigykedve figyeltem a gyerekeket, mennyire képesek megmerítkezni egy nyelvben, legyen szó az anyanyelvükről, vagy épp egy tanult idegen nyelvről. Frusztráció, szégyenérzet és feszültségek nélkül ismételgetik a nekik tetsző szavakat, mondatokat, éneklik – akár halandzsázva is – az Old MacDonald had a farmot…

Ha valaki sokat foglalkozik egy nyelvvel, néha indokolatlanul is eszébe jutnak szavak, mondatok, amikhez esetleg jelentés sem társul. Merjük ezeket kimondani, merjünk rákeresni, ha rossz írásmóddal is, de a végén biztosan ráakadunk. Merjünk énekelni, akkor is, ha nem mindent értünk a szövegből!

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a nyelvtanulást ne tanulásként kezeld. Ne úgy, mint ami mellé le kell ülni és be kell biflázni. Ne úgy, mint amire szenvedve-nyűglődve időt kell szánni a napodból. Mert persze úgy is lehet, csak úgy legtöbbünknek nem megy. Próbáld a nyelvet az örömteli oldaláról megfogni, olyan dolgokon keresztül, amelyek egyébként is a mindennapi életed részét képezik. Erre próbálok Neked minél több tippet adni itt, a blogon.

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!