Énekelj! – Zene és nyelvtanulás

zene és a nyelv

Zenehallgatásra kiváló a Spotify!

Karácsony közeledtével egyre többen keresik fel a Youtube-ot, vagy saját zenekollekciójukat, hogy leporolják-felelevenítsék az ünnephez hagyományosan is hozzá tartozó számokat, és újrahallgatva azokat hangolódjanak a szeretetünnepre. De persze legtöbbünk számára az év többi részében sem telik el nap úgy, hogy ne hallgatnánk meg néhány zeneszámot. Én már tizenéves korom óta azok közé tartozom, akik nem tudtak egy számot igazán megszeretni a dalszöveg megismerése, végigbogarászása nélkül. Sorban töltöttem le az – akkoriban még rádióból kiválasztott – aktuális (angol) kedvenceim zeneszövegeit, kiszótárazva (jól van na, akkor még nem tudtam, hogy nem szabad… 🙂 ), ízlelgetve, értelmezve és számtalanszor hangosan énekelve azokat.

Sokan megelégszenek a rádiók nyújtotta limitált lehetőségekkel, én viszont szeretem kiválasztani a hangulatomhoz leginkább passzoló zenéket. Jó szívvel ajánlom a Spotify nevű alkalmazást, amely akár böngészőből is elérhető, de telefonon is magaddal tudod vinni (bár ez utóbbi képességei limitáltabbak). A Spotify-on el tudsz indítani egy hosszabb (természetesen az éppen tanult nyelvednek megfelelő) listát, mintha rádiót hallgatnál, vagy tudsz keresni egy-egy számot, ill. bizonyos hangulathoz passzoló zenéket is. Ha megtetszik valami, amit korábban még nem hallottál, rögtön tudod, mi is az, amit hallgatsz, nem kell külön felismertetned a számot. Építhetsz persze saját listákat is. Zenék kimeríthetetlen tárháza, mely ráadásul még ingyenes is!

Szóval bármilyen formában is, biztos rábukkansz néhány új kedvencre az általad tanult nyelven. Ha Spotify-on, vagy Youtube-on találtad, már tedd is rá egy saját listádra, hogy később újra megtaláld, hiszen (igen, már egy csomószor mondtam és még biztos fogom is 🙂 ) a nyelvtudáshoz ismételni kell. Szóval zene kiválasztva, listára rátéve, néhányszor meghallgatva a hangzás kedvéért. Most jöhet a bogarászás.

A dalszöveg elemzése, értelmezése zenehallgatás közben

A LyricsTranslate.com oldalon rengeteg dalszöveg fordítása elérhető – a legváltozatosabb nyelvpárokban. Persze mivel közösségi szerkesztésű, előfordulnak hibák, de az ismertebb számoknál több (akár 10-20) fordítás is rendelkezésre áll, ezekből azért már össze lehet vadászni a jó megoldásokat. Szótárhoz nem nyúlunk, az értelmét nézzük, nem az egyes szavak jelentéseit. Advanced usereknek ott vannak a Youtube lyrics on screen videói, ezekben általában fordítás nincs, csak az eredeti dalszöveg.

Énekeld, miközben hallgatod!

És utolsó lépésben jöhet az éneklés. Először tanuld meg (a dalszövegből) a refrént, mindig énekeld vele, mikor az következik. Aztán ha még nem untad meg, haladj fokozatosan tovább.

zene

Nem lehet egyetlen lépést sem kihagyni.

  1. Felkutat
  2. Értelmez
  3. Számtalanszor hangosan énekel
  4. Időnként újrahallgat

Nem olyan bonyolult, ugye?

Legtöbben napi szinten igényeljük a zenehallgatást, ezzel a módszerrel pedig két legyet ütünk egy csapásra, a zenehallgatás mellett az áhított nyelv elsajátításához is közelebb kerülhetünk. Ha épp nincs kedved bogarászni, akkor hallgasd újra a korábban már szövegszinten is megismert számokat, ezzel a hosszútávú memóriádat támogatod.

A zene, a ritmus segít a memorizálásban, és mivel a legtöbben szívesen hallgatnak zenéket, ez a tevékenység napjukba, szabadidejükbe is könnyen, ellenállás nélkül beépíthető. Elő a Santa Claus is coming to town-nal, vagy az O Tannenbaummal! Jó zenehallgatást mindenkinek.

Ha tetszett a bejegyzés, osszátok meg, like-oljátok az Alternatív nyelvtanulás oldalt Facebookon, vagy iratkozzatok fel a hírlevélre.

 
 

 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!