Nyílt levél minden nyelvtanulónak

Kedves nyelvtanuló, aki ezt a bejegyzést olvasod!

 

Azért hoztam létre az alternativnyelvtanulas.hu blogot, hogy segítsek azoknak akik számára a nyelvtanulás egy folyamatos küzdelem, egy valódi szélmalomharc, harc az idővel, esetleg egy jobb élet reményében. Ez a cél lebegett a szemem előtt minden egyes bejegyzés megírása során, és még mindig őszintén szeretnék segíteni.

Most viszont úgy érzem, beszélnünk kell…

Úgy érzem, Te és én egészen másra gondolunk, amikor a nyelvtanulást említjük. Te elveszel a részletekben, én a nagy képre fókuszálok, míg én módszerekről és eszközökről beszélek, Te csak a problémákat látod.

Te pontos iránymutatást szeretnél, én azt, ha magadtól jönnél rá.

Te szeretnéd tudni, hogyan fognak a szavak a szótárfüzetedből a fejedbe mászni, én szeretném, ha elfelejtenéd végre a szótárfüzeted és elkezdenéd élvezni a nyelvtanulást, elkezdenél a tanult nyelveddel együtt élni, együtt lélegezni, a tanult nyelvedet a gondolataidba, a mindennapjaidba beépíteni.

Te szeretnél megtanulni egy nyelvet, én szeretném, ha legalább magadnak megfogalmaznád, mi a célod vele. És nagyon szeretném, ha ez olyasmi lenne, amiben benne vagy Te is, a személyiséged, a vágyaid, az értékrended, a gondolataid és az aggályaid. Amiben nyakig benne vagy, és ami nem rajtad kívül álló, megfoghatatlan tényezők sora.

Szeretném, ha a nyelvtanulás felelősségét – mert igen, valójában felelősség ez és komoly teher is egyben – elkezdenéd felvállalni. Ha rájönnél, hogy ha segítséget is kapsz valakitől, az nem vállalhatja a rossz hozzáállásodból eredő kudarcokat és hogy a nyelvtanulás valójában fakadhat a belsődből, egy őszinte, már-már gyermeki érdeklődésből, a nyelvek iránti szeretetből és kötődésből.

Szeretném, ha a sikereidet megtanulnád értékelni (igen, a legapróbbakat is), ha jutalmaznád magad, és nem büntetnéd az esetleg még hiányos ismereteid miatt.

Szeretném, ha Te is úgy kelnél fel reggel, ahogy én sokszor, hogy már kapod is a kezedbe a telefonodat, hogy valami újat tanulhass. Szeretném, ha tudnád motiválni Önmagad, de legfőképp ha megtalálnád a motivációt magában a nyelvtanulásban.

Szeretném, hogy téged is hatalmába kerítsen az érzés, hogy az út maga a cél. Hogy a nyelvet nem önmagáért tanuljuk, vagy a papírért, jobb állásért, vagy több pénzért. A nyelvet azért tanuljuk, mert csodálatos érteni. Minden nap. Csodálatos információt befogadni és átadni. Csodálatos olyan kifejezéseket tanulni, amelyekkel pontosan leírhatsz egy érzést, egy gondolatot de az anyanyelveden nem léteznek.

Mert csodálatos dolog a nyelvek által idegen kultúrákat megismerni, csodálatos rájönni arra, hogyan függnek össze egy népcsoport sajátosságai a beszélt nyelvükkel, kifejezésmódjukkal, és csodálatos más kultúrákban élőkkel az anyanyelvükön szót váltani. Csodálatos, amikor elkezded érteni, hogy egy idegen nyelv ismeretével valóban más lettél, valóban több – és persze legbelül tudni, hogy nem a szavak, vagy a nyelvtani szabályok azok, amiket kaptál. Mert a nyelv nem csak elvesz, de ad is. Rengeteget ad.

Szeretném, ha rájönnél, hogy nem az számít, milyen szinten van a nyelvtudásod, hiszen bárhol tartasz is éppen, akkor is élvezheted a tanult nyelvet, mert a nyelvekkel való viszony bizony nagyon hálás viszony, ha időt szánsz rájuk, a nyelvektől nagyon sokat tudsz kapni.

Szeretném, őszintén szeretném, ha apránként elkezdene változni a nyelvekhez való viszonyod, ha a nyelvtanulásra már nem is igazán tanulásként, hanem sokkal inkább önkiteljesítésként tekintenél.

És legfőképpen azt szeretném, ha megértenéd, hogy a változást önmagadban kell elindítanod, a “hogyan”-ban pedig már én is tudok segíteni.

Szeretném, hogy Neked is könnyebb legyen…

 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!