Online vs. offline – Czímer Zoli – skypesuli.hu

A skypesuli.hu olyan oktatógyűjtő oldal, ahol a nyelveket is beleértve a legváltozatosabb témákhoz találhattok oktatókat, tanárokat, mentorokat, segítőket.  Az ő csapatukkal közösen arra gondoltunk, megjelenési lehetőséget biztosítunk itt, a blogon az arra nyitott oktatóiknak. Elsősorban nyelvtanuláshoz, tanulásmódszertanhoz kapcsolódó cikkeket várunk. Czímer Zoli elsőként vállalta a feladatot – lássuk tehát most az ő írását az offline és online nyelvtanulás különbségeiről, és az utóbbi módszereiről, lehetőségeiről.

 

Online vs. offline

 

12 éve foglalkozok nyelvoktatással. 2004 óta fejlesztem lelkes tanulók meglévő képességeit online, vagyis Skype-on.

Sokan a mai napig is meglepődnek, amikor közlöm, hogy nyelvtanár vagyok, de nem az a normális fajta. 😉 Értem én ezen, hogy már nem oktatok személyesen, szinte csak online.

Ekkor jön néhány Na ne!, Ez komoly?, Ilyen is van?, Az meg micsoda? megjegyzés.

Néhány jellemző, ami az elsők közt hagyja el a szkeptikus érdeklődők száját:
– Nem olyan hatásos ez, ugye?
– SZEMÉLYTELEN, nekem fontos a személyes kontakt.
– Ugyanaz, mintha egy suliban tanulnák. Vagy magántanárhoz járnék el.

Nézzük sorban ezeket gondolatokat:

– Nem olyan hatásos ez, ugye?

Mára már teljes mértékben elfogadott lett ennek az oktatásnak a hatékonysága. Mitől is lenne kevésbé hatékony az, ha én ugyanazt mondom el, amit egy tantermi oktatás során, s a tanuló pedig ugyanazokat a kérdéseket teheti fel, mint offline képzés során. A célok elérését tekintve is 100%os hatékonyság mutatható: bárki, aki online tanul, nálunk elérte az eddig kitűzött célját. Több nyelvvizsga tulajdonossal is büszkélkedhetünk. 😉

– SZEMÉLYTELEN, nekem fontos a személyes kontakt.

Sokan azzal jönnek, hogy ezen online forma során elveszik maga az oktató és a lelkes nebuló személye, és az egész egy megfoghatatlanná maszlaggá válik.

Valamennyire személytelen, ez tény. De a mai világban mi nem az?
Úgy vélem, sokunknak nem az a célja, hogy egy kezdetben még idegen oktatóval hetyegjen, pletyizzen, vagy épp megosszon egy jó marhahúsleves receptet (bár online ez teljesen kivitelezhető).
A személytelenséggel szemben a mérleg másik oldalán ott van a családunkkal, barátainkkal, párunkkal, gyerekeinkkel együtt töltött/tölthető idő.

Itt nem kell utaznod a tanárhoz, s az óra végén nem kell haza döcögnöd/vezetned kissé fáradtan. Ezzel a tanóra időtartama máris a felére csökken, hiszen legalább 50%-ot spórolsz azzal, hogy nem kell kilépned az otthonodból.
Melyik ad több pluszt számodra: vad idegenek közt utazni, esetleg a kocsidban – amiben egész nap üldögélsz, miközben munkába mész – rádiót hallgatni, vagy otthon, meghitt környezetben a szeretteiddel lenni?

Egyébként milyen gyakran látogatod meg a Facebook-on lévő 6-7-8 száz, vagy esetleg több ezer ismerősödet? Gondolom most azonnal beötlik, hogy mikor látogatnám meg, hiszen semmire sincs időm, itt a sok mosnivaló, 7-re jön az uram is, a gyerek épp ordít a szobájában, a szomszédot pedig hetek óta kerülöm, mert mindig elfelejtem visszaadni a hónapokkal ezelőtt kölcsön kért vasalót, mert azóta se volt időm vasalni….stb. Szóval az élet számos területein „kellőképp” személytelenek vagyunk. Inkább kellene személyes kapcsolatokat kiépíteni, mintsem egy egyelőre idegen oktatóval személyes nexusba keveredni.

Mivel mindannyian dolgozunk, s szinte a nap 24 órája is kevés arra, hogy mindent elintézzünk, amit szeretnénk,

– Ugyanaz, mintha egy suliban tanulnék. Vagy magántanárhoz járnék.

Nem, ez egyáltalán nem az. Amit a tankönyvi német/angol/spanyol ad, nem teljesen ugyanaz, mint amit egy olyan tanártól hallhatsz az óráidon, aki élt/tanult az adott célnyelvi országban, ismeri annak kultúráját, szokásait, társadalmát, lakóit. Ezek olyan értékek, melyeket csak később, amikor már aktívan, s a gyakorlatba átültetve használod a nyelvet, fogsz észrevenni.

A tankönyv mellett számtalan megújulást hozott az online oktatási forma. Csak néhány ezek közül:

-autentikus hanganyagok
-számtalan videó
-napi friss sajtó anyag
-aktualitások a nagyvilágból
-képek, illusztrációk, képsztorik
-online szótárak

Ezen anyagok segítségével azonnal változtatható egy tanóra felépítése, és a pár évvel ezelőtt megírt könyv anyaga máris aktualizálhatóvá válik, hiszen az internetnek köszönhetően betekinthetünk a jelenlegi világképbe, s máris friss infóval gazdagodunk.

Úgy gondolom, mindezek tudatában eldőlt a mérleg nyelve.

Mindenki maga választhatja meg a neki leginkább tetsző oktatási formát, de mindenképp lényeges figyelembe venni ezeket a nem kevésbé jelentős tényeket.
Szórakoztató tanulást! 😉

Czímer Zoltán
http://skypesuli.hu/oktatok/adatlap/kedd13

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!