Így csinálj aktív szókincset a passzívból

Sokszor magam sem értem, hogy jut eszembe egy-egy idegen nyelvi kifejezés – mármint olyan, ami témába se vág és semmilyen módon nem is kapcsolódik a gondolatmenetemhez. Úgy hiszem, ilyenkor az agyam igényli a gyakorlást. Sokszor jobban tudja az agyad még egy SRS-nél is, mikor van az ismétlés optimális időpontja, és akkor feldobja a témát, az pedig, hogy kívánsz-e élni a lehetőséggel, már csak rajtad múlik.

Én persze általában kívánok. Ha eszembe jut egy mondat, valamit átírok benne, rákérdezek, újragondolom. Eljátszadozok vele, ízlelgetem, esetleg hangosan is kimondom. Ha tudom, hogy van egy kifejezés, ami egy helyzetbe pontosan passzolna, aminek “érzem” a jelentésmezőjét, de esetleg nem tudom a magyar megfelelőjét sem – addig kutatok, míg rá nem akadok. Ha napközben kellene egy kifejezés, ami épp nem ugrik be angolul, feljegyzem a telefonomba (én a Quick Memo appot használom, de biztos sok más hasonló program létezik), és ha van időm leülni egy kicsit, utánanézek.

Ezek ugyanis nagyon jó módszerek arra, hogy a passzív szókincsedből aktívat varázsolj.

De mi is az a passzív szókincs?

Olyan elemek tartoznak a passzív szókincs kategóriájába, melyet alkotási folyamatban, tehát beszédben, vagy írásban használni nem tudsz, azonban leírva, vagy hallva azokat felismered a jelentésüket. Minél többször találkozol egy szóval, kifejezéssel, annál erősebben tendál a passzív szókincs irányából az aktív felé.

Ebből következően tehát jó módszer lehet ugyanazon témákat ismételten körbejárva erősíteni a nyelvi elemek “memóriánkban elfoglalt pozícióját”. Olvasni idegen nyelven (is) többféle szándékkal és módszerrel lehet. A passzív szókincs aktiválásához általában nem elég az “átfutom és nagyjából megértem” típusú olvasás. Minél aprólékosabban, részletekbe menőbben olvasol egy szöveget, minél inkább kivesézed azt, annál többet fejlődsz vele. Ez persze unalmas, hosszadalmas, fárasztó és hamar megutáltatja veled a nyelvtanulást, ezért én mindig vegyesen alkalmazom az extenzív, azaz kevésbé bogarászós típusú olvasással.

Persze szövegek hallgatásával is fejleszthető, bővíthető az aktív szókincs, ám saját tapasztalataim szerint soha nem tudsz ugyanolyan odafigyeléssel hallgatni valamit, mintha olvasnád, hallgatáskor mindig több információ “vész oda”. A passzív szókincs aktiválására ezért javaslom inkább az olvasást.

Ha tetszett a bejegyzést, kutakodj a korábbiak között, hátha találsz még hasonlóan hasznos, érdekes témákat 🙂

Ha pedig nem szeretnél lemaradni a folyamatosan frissülő tartalmakról, iratkozz fel a hírlevélre, vagy like-old a Facebook-oldalt!

 
 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!