Mi a podcast és hogyan használd?

music-791631_1280

A podcast az egyik legalkalmasabb módszer arra, hogy a nyelvtanulást a napunk bármely részébe, gyakorlatilag bármilyen tevékenységünkbe beépítsük. Audió-anyagokat ugyanis a legváltozatosabb tevékenységek közben lehet hallgatni: munkába menet, fürdés közben, amikor kocogni megyünk, kutyát sétáltatunk, vagy épp vásárolunk, várakozunk valamire.

A podcastet úgy kell elképzelni, mint egy bizonyos téma köré rendeződő (ingyenes) audió- (esetleg videó-) műsortárat. Különféle nyelveken rengeteg, kifejezetten nyelvtanulóknak szóló podcast csatorna érhető el.

Nem kell hozzá sok minden és technikai tudást sem igényel a kliensprogram használata, pont olyan egyszerű használni, mint bármely telefon zenelejátszóját – tehát nem lehet kifogást, hogy Te nem vagy műszaki beállítottságú, vagy épp nem értesz a kütyükhöz! 🙂 Itt találtok egy listát a legnépszerűbb podcast kliensprogramokról – egyet ezek közül telepíteni kell, hogy tudjatok podcasteket hallgatni. A listában láthatjátok, hogy rengeteg van, ami Windows alatt is fut, de én mindenképp azt ajánlanám, hogy a telefonotokra telepítsetek egyet (én a Podcast Republic nevű ingyenes Android-appot használom erre). Azért ajánlom, hogy telefonon legyen, mert akkor mindig veled van a tanulnivaló, bármikor tudsz néhány percet szánni nyelvtanulásra, ha úgy adódik.

A programban tudtok kulcsszavakra keresni – ha még kezdőnek számítotok, akkor nyelvtanulóknak szóló podcasteket keressetek, viszont ha már van némi alapotok, akkor javaslom, hogy anyanyelvieknek szánt csatornák közül is válogassatok – rengeteg különböző téma elérhető. Ha valamit nem értetek, ugyanúgy visszatekerhetitek, mint egy zenét, vagy egy Youtube-videót, ill. többször is meghallgathattok egy-egy adást, ha elsőre nem sikerült mindent megérteni.

A nyelvtanulóknak szóló podcast-csatornák sok esetben leiratot, ill. értést ellenőrző feladatokat is közzétesznek, ám néhol ez már fizetős szolgáltatás. Ami miatt még nagyon ajánlom a podcasteket minden nyelvtanulónak, az a rendszeresen, folyamatosan frissülő tartalom. A program mindig letölti neked az új anyagokat, ha pedig látod, hogy valami lefrissült, akkor valószínűbb, hogy rámész a csatornára és megnézed az újdonságot, meghallgatod az új műsort.

Sokan javasolják, hogy ha csak “háttérzajként” is, de minél több idegennyelvi anyagot hallgassunk. Ha épp ehhez van kedved, vagy nálad működik az ilyesmi, akkor használd a podcasteket ezen a módon. Én azonban azt ajánlom, hogy csak akkor vegyél elő podcastet, ha legalább 80%-ban oda tudsz rá figyelni. Az viszont nem baj, ha csak 3-5 percet tudsz egyszerre rászánni, egyrészt, mert vannak olyan csatornák, amelyek kifejezetten rövid podcastekre specializálódtak, másrészt pedig a hosszabb podcasteket is nyugodtan hallgathatod a napodban elosztva (akár több nap alatt), mert ez is aktív nyelvtanulásnak számít és fejlődsz tőle. Esetleg csinálhatod úgy is, hogy hétvégén meghallgatsz egyszerre egy hosszú podcastet, majd amikor hét közben van időd, több részletben újrahallgatod. Hidd el, a memóriádnak ez többet fog érni a több napra elnyújtott ismétlés miatt, mint ha egyszer egy héten leülnél egy hosszabb blokkban tanulni. (Készül már a cikk a memóriáról, ismétlés fontosságáról… Itt találsz egy bejegyzést az ismétlés módszereiről, infografikával! )

Ha esetleg tudtok ajánlani podcast kliensprogramot (podcatchert) iOS-re is, akkor segítsétek ezzel a többieket, itt alul, kommentben. Podcast csatornákat is nyugodtan ajánlhattok, és várom a beszámolót azoktól, akik e cikk hatására kezdik beépíteni a podcasteket a nyelvtanulási eszköztárukba.

Várlak Titeket a Facebook-csoportban és iratkozzatok fel a hírlevélre is minél többen!

 
 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!