Quick And Dirty Tips – ha nem tudod, mit tanulj!

startup-593327_1280

A legutóbbi bejegyzéshez kapcsolódva ma egy olyan oldalt, podcast-sorozatot szeretnék ajánlani az angolosoknak, amit magam is gyakran és szívesen használok a nyelv gyakorlására. (Ha nem tudod, mi az a podcast, olvasd el itt!)

A témák sokszínűsége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelőeket: vannak cikkek, podcastek az egészségtől a pénzügyekig, az oktatástól a háziállatokig a legkülönfélébb témákban, mindezek olyan közérthető nyelvezettel, hogy az abszolút laikusok számára is könnyűvé, olvasmányossá teszik a cikkeket.

A témákért egy-egy szakértő felel, akinek a podcast-csatornájára is fel lehet iratkozni, a tartalmak pedig gyakran frissülnek. Korábban előfordult, hogy egy-egy cikkhez nem tartozott hanganyag, mostanában azonban ez már nem jellemző. Nagy előnye tehát, hogy ha a hanganyagban valamit nem értesz, utána tudsz nézni az írott változatban.

Az ilyen típusú anyagokat mindig úgy ajánlom használni, hogy a hanganyaggal kezdjük. Hallgasd meg néhányszor, jegyzetelj, próbáld meg összefoglalni a hallottakat a saját szavaiddal. Csak ez után kezdd el feldolgozni az írott szöveget. Legjobb, ha a szöveggel csak néhány nap múlva kezdesz foglalkozni, ez az időben eltolt ismétlés miatt megkönnyíti a hosszútávú memóriába való beépülését is.

Ha valaki túl unalmasnak találja, hogy ugyanazt a szöveget dolgozza fel írott formában is, amit korábban már meghallgatott, akár ezt ki is lehet hagyni. Azt azonban senkinek nem szoktam ajánlani, hogy pusztán hallgatott szövegekre építse a nyelvtanulást – máshol, más időben, de olvasni is legalább annyit kell, mint szövegeket hallgatni! Ugyanúgy azt sem tanácsolom, hogy ha valaki vizuális beállítottságú, a saját dolgának megkönnyítése érdekében rögtön az írott szöveggel kezdje, mert a hallásértése ezzel a módszerrel folyamatosan le fog maradni a többi nyelvi készségétől.

Ennyi előzetes után jöjjön tehát maga az oldal:

http://www.quickanddirtytips.com/

Ha a podcast-csatornákra szeretnél feliratkozni, írd be a podcast programod keresőjébe, hogy Quick And Dirty Tips és válogasd ki a sok csatorna közül a Téged érdeklő témákat!

Nézz körül az oldalon még ma, tedd be Evernote-ba az érdekesnek tűnő cikkeket, és iratkozz fel néhány podcast-csatornára is!

Like-old az Alternatív nyelvtanulás Facebook-oldalt és iratkozz fel a hírlevélre is, hogy ne maradj le a folyamatosan frissülő tartalmakról!

 

 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!