Számvetés és célkitűzés 5 lépésben

siker-módszer

Az év vége, a karácsony utáni néhány nyugalmas nap legtöbbünket összegzésre, számvetésre ösztönöz: mit értem el az idei évben, mit csináltam jól és mit lehetett volna jobban is? Ezzel egyidejűleg valószínűleg a jövő évre vonatkozó vágyak-célok is megjelennek legtöbbek gondolataiban. De hogy is kellene ezt csinálnia egy alternatív nyelvtanulónak? A célkitűzés mikéntjét az alábbi 5 lépés foglalja össze:

1. Ne becsüld alá az elért eredményeidet!

Valószínűleg ha megkérdeznélek, mennyi időt szenteltél idén az áhított nyelv elsajátításának, hány szóval lett gazdagabb a szókincsed, vagy mennyit írtál, beszéltél az adott nyelven, még hozzávetőlegesen sem tudnád megmondani. Ezzel nincs is semmi gond, bár hidd el, sokat dobna az önbizalmadon, ha az idődet, amit a nyelvtanulásba fektettél, – nem úgy, mintha egy feneketlen kútba dobálnád számolatlanul – számon is tartanád. Sokkal jobban hangzik, hogy idén havi kb. 30 órát, azaz összesen kb. 360 órát tanultam angolul, mint az, hogy egy csomó időt fektettem bele, mégsem értem el semmit (persze a semmi sem igaz, de mivel nem mérted, nem figyelted, akármi tűnhet semminek is…).

2. Legyenek konkrét, mérhető céljaid!

A jövőre megtanulok angolul nem hangzik túl teljesíthető célnak…vagy lehet, hogy már teljesült is? Az, hogy képes leszel hétköznapi témákról néhány percig beszélgetni egy idegen nyelvűvel, vagy legalább a felét megérted egy híradásnak, esetleg képes vagy megírni egy levelet a biztosítódnak németül, konkrét célok, amik felé lehet haladni: behatárolják a szókincset, amivel érdemes foglalkoznod, a készség(ek)et, mely(ek)et fejlesztened kell.

3. Azonosulj a céljaiddal!

Ez a motiváció szempontjából nagyon fontos lépés: ülj le most, gondold végig, és írj egy listát arról, mi tart össze téged és a kitűzött célodat; hogyan éreznéd magad, ha sikerülne teljesítened és gondold végig, mivel tudod magad rosszabb napjaidon is tanulásra ösztönözni. Írhatsz esetleg későbbi önmagadnak egy levelet, miért kell aznap is leülnie és olvasnia egy rövid szöveget a tanult nyelven, vagy ígérj magadnak valami motiválót a céljaid eléréséért cserébe.

4. Milyen lépések vezetnek a cél felé?

Gondold át, mennyi időt tudsz naponta (minden nap!) rászánni a nyelvtanulásra, legyen az akár csak 2-3-szor 5 perc is! Azt is mérlegeld, mikor vannak a hetedben/hónapodban nagyobb időblokkok, amiket a tanulásnak tudsz szentelni. Először határozd meg néhány havi bontásban a szükséges lépéseket, majd ezt tovább bontva, juss el egészen a heti, napi tervekig! Őszintén mérlegeld azt is, hogy ezek valóban tartható lépések-e, esetleg módosítanod kell a kitűzött céljaidat!?

5. Legfontosabb a rendszeresség! Tartsd magad a célokhoz!

Mindig azt javaslom, hogy próbáld a napi tanulás-adagjaidat még a rosszabb napjaidon is tartható szintre csökkenteni. Próbáld a napi rutinodba, üres perceidbe, hétköznapi tevékenységeidbe beépíteni a nyelvtanulást. Áldozz viszont pl. hétvégente egy nagyobb időblokkot a nyelvnek, amikor keresgélsz, előkészítesz anyagokat, összegzel, foglalkozol a macerásabb részekkel. Viszont nagyon fontos, hogy a napi apró céljaidat, csakúgy mint a heti, havi feladatokat mindig teljesítsd. Ha veszítesz a motivációdból, vegyél elő valamit a 3. pontban javasoltak közül.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, like-old az Alternatív nyelvtanulás oldalt Facebookon, vagy iratkozz fel a hírlevélre, hogy Te se maradj le a folyamatosan frissülő tartalmakról!

 
 

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ezt ki kell töltened!